2009. június 14., vasárnap

1920.június 4.

A világtörténelemben is párját ritkítja az akkor ránk mért ítélet. A trianoni “békeszerződés” egyharmadára csökkentette Magyarország területét: 282 000 m2-ről 93 000-re. Csak Romániának átadott terület nagyobb volt, mint a megmaradt csonka rész! Magyarország elvesztette minden só-, réz-,higany-,arany-, ezüst-,mangánkészletét, Fenyőerdeinek 97%-át, bükk és más lombhullató erdeinek 87%-át, tölgyeinek 68%át vették el, minden hegyi legelőjével együtt.

Remenyik Sándor: Mohács után (részlet)

“Éjszaka jön, százötven éves éj.

S ki éjben születik majd mit csináljon?

Dolgozzék, imádkozzék, tűrjön, várjon,

S a sírba is reménysugárral szálljon,

Ha könnyel sózott kenyerét megette,

Mert változnak a csillagok felette.”

A Trianonra való emlékezés nem örökös sebnyalogatás, hanem a nemes fájdalom tudatában való józan számvetés.

Ma már a maradék ország küzd magáért, becsületéért, minden talpalatnyi földért, iskoláért, templomért, biztonságos és méltó emberi életért. Hisszük, hogy talán éppen ez a katartikus mélypont kovácsol össze. Hisszük, hogy mégis lesz magyar feltámadás.

1920-ban nem cselekedtek jól a győztesek, sok hibás döntést hoztak, de ezeket megoldani  csak az Európai Unió határain belül lehet. Magyarország már a tagja, a szomszédos országoknak is csaknem mindegyike. Az unió nagy hangsúlyt fektet az emberi jogokra, remélhetőleg meg fogja védeni a határon túli kisebbségeket is.

(Fentieket az Evangélikus Élet hetilap 2009. junius 14-i számából “ollóztam”)

                    sumo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése