2009. június 11., csütörtök

Pécsi evangélikusok otthona

 

                     
A Dischka Győző utca 4-6. szám alatt található evangélikus templom kora eklektikus stílusban Baldauf János építész tervei alapján 1875-ben épült. A műemlék jellegű, egyszerű szerkezetű úgynevezett teremtemplomhoz egy sokszögletű szentély kapcsolódik. Az épület homlokzatának kialakítása lehetővé teszi, hogy idővel tornyok is épülhessenek mellé. Az utcától finom mintázatú rácskerítéssel elválasztott kis előkertben álló templom, a mellette álló lelkészlakokkal szolid egységet alkot. A telken az épületegyüttestől beljebb a lelkészi hivatal földszintes épülete található. A templomban Madarász Viktor 1880-ban a Nádasdy-család megrendelésére festett oltárképe látható, mely a "Krisztus az olajfák hegyén" címet viseli.

Ezek száraz adatok csupán! De a fenti falak között komoly lelki munka folyik! Itt minden korosztály megtalálja a saját hite és szíve diktálta lelki épülést a két lelkész odaadó segítése, munkája eredményeként! Az ide betérők elött a kapu és a szív nyitva!

Ezzel a nyitott szívvel kopogtatunk be Franciskával a 400ágyas klinika betegszobáinak ajtajain minden csütörtökön délután, h 7. emeleti kápolnába hívjuk a lelki felüdülésre vágyó betegeket.

Ritka alkalom, hogy ha nem bátorkodik fel senki. De az ágyak mellé ha csak pár pillanatra is – de akkor is elvittük Krisztust!

Minden alkalom megismételhetetlen !

Ma pl találkoztam a névrokonommal, aki kb 40 éve él Uránvárosban, csecsemőként evangélikusnak keresztelték Sopronban. Ismerte a helyét a fenti templomnak – de be még nem lépett az udvarába sem! Átadtam neki elérhetőségem – mondtam, ha úgy érzi szeretne beszélgetni velem, hívjon, találkozhatunk! Remélem – egészsége is engedni fogja – és hamarosan szeme elé kerülhet az oltárkép is.

Amikor visszakísértem a betegágyához, megemlítette, hogy nagyon szívesen jönne bibliaórára, mert gyermekként nagyon szeretett odajárni!

Isten vezérelje vissza egyházába Ilonát!

Grábóc - mindenből kereszt (2008. októberében a gyülekezeti kiránduláson készítettem ezt a képet Grábócon.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése